Лист голови Профспілки НАН України щодо фінансування НАН України у 2021 році

2 Жовтень, 2020

logoNAS-150x1502№ 01-04/15 від 29.09.2020 р.

Комітетам профспілки

Членам профспілки

Про роботу над проектом Державного бюджету України на 2021 р. в частині фінансування НАН України

     У поточному році видатки загального фонду Державного бюджету України визначені НАН України у сумі 3960,284 млн.грн.

     У липні Міністерство фінансів України довело до відома головних розпорядників бюджетних коштів їх проектні граничні обсяги фінансування за рахунок загального фонду. Для Академії була передбачена сума – 4333,5 млн.грн. (+373 млн.грн. до 2020 р.).

     Президія НАН України і ЦК профспілки відразу включилися у постійну взаємодію з Міністерством фінансів, обгрунтовуючи необхідність збільшення фінансування Академії з метою виконання нею своїх статутних повноважень, а саме – приведення пріоритетних фундаментальних досліджень, прикладних наукових і науково-технічних розробок, забезпечення режиму повного робочого часу, придбання новітнього та модернізація існуючого наукового обладнання. Відбулось декілька зустрічей віце-президента НАН України акад. А.Г.Загороднього і голови профспілки А.І.Широкова з керівництвом Мінфіну (Р.Єрмоличевим і С.Марченком).

     Результат цієї роботи був позитивний. У проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», поданому Кабінетом Міністрів на розгляд Верховної Ради України обсяг фінансування НАН України за рахунок коштів загального фонду визначено у сумі 5254 млн.грн., на 921 млн.грн. більше від граничного обсягу фінансування, що становить + 32,6% до її бюджету 2020 р.

     Після прямування проекту Держбюджету до Верховної Ради на сьогоднішній день важливою є взаємодія з двома парламентськими Комітетами: з питань освіти, науки та інновацій (голова С.Бабак) і особливо з питань бюджету (голова Ю.Арістов). Вже відбулась особиста зустріч А.Г.Загороднього з Ю.Ю.Арістовим. Найближчим часом планується зустріч членів комітету з питань бюджету з представниками Академії для обговорення питання щодо перспектив її фінансування у 2021 р.

     Отже, певні позитивні зрушення є. Проте, після ретельного аналізу проекту Академія вважає за необхідне домагатися збільшення видатків на 947 млн.грн. Насамперед:

– за КПКВК 6541030 «Наукова і науково-технічна діяльність наукових установ НАН України» на 554 млн.грн.;

– за КПКВК 6541230 «Підтримка розвитку пріоритетних напрямів наукових досліджень» на 109 млн.грн.

     Пропонується також поновити у 2021 р. бюджетну програму за КПКВК 6541830 «Забезпечення житлом вчених НАН України», для чого виділити 75 млн.грн.

     Саме на вирішення цих питань і будуть сконцентровані зусилля Академії і Профспілки.

     Голова профспілки працівників НАН України                         А.І.Широков

Напишіть відгук