Лист голови профспілки працівників НАН України комітетам профспілки та членам профспілки

10 Січень, 2020

logoNAS-150x1502

Комітетам профспілки

Членам профспілки

Шановні колеги!

     Нова політична сила, яка прийшла до влади після президентських і парламентських виборів, розгорнула широкий наступ на права людей праці під лібертаріанськими гаслами лібералізації трудового законодавства. Неприхованим є бажання обмежити гарантії діяльності профспілок, як правозахисних громадянських організацій.

     Замість спільної роботи над проектом Трудового кодексу, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства 27 грудня 2019 р. внесло на розгляд Кабінету Міністрів України проект Закону України «Про працю». Незважаючи на пропозицію Спільного представницького органу (СПО) об’єднань профспілок зняти його з розгляду і направити головному розробнику на доопрацювання, цей документ Урядом було ухвалено.

     28 грудня 2019 р. СПО об’єднань профспілок розглянув проект Закону України «Про працю», який Уряд передав до Верховної Ради України (реєстр. № 2708) і висловив рішучий протест, оскільки законопроект значно погіршує права та гарантії працівників.

     Членами СПО ініційовано проведення протестних акцій аж до організації загальнонаціонального страйку. Зокрема 15 січня 2020 р. буде проведено попереджувальне пікетування Комітету соціальної політики Верховної Ради, якому направлено даний законопроект.

     Збір учасників акції на Майдані Незалежності (біля монументу Незалежності) з 13.00 до 13.20. Піша хода по вул. Героїв Небесної Сотні та Інститутської до вул. Банкова, 6-8. Початок пікетування Комітету з 13.40. Закликаємо актив нашої профспілки взяти участь в акції.

     Одночасно інформуємо, що в останні дні грудні 2019 р. у парламенті в так званому турборежимі зареєстровано нові законопроекти, які порушують права працівників та несуть загрозу існування самих профспілок, зокрема «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстр. № 2681). За цим законопроектом профкоми фактично витісняються з установ і підприємств, їх позбавляють фінансової незалежності а профактивістів – додаткових гарантій профспілкової діяльності.

    Виходячи з ситуації, передбачається 15 січня 2020 р. організувати  пікетування Комітету Верховної Ради, а 16 січня провести Всеукраїнське профспілкове віче у м. Києві та регіонах України на захист конституційних трудових і соціально-економічних прав працівників і діяльності профспілок.

Голова профспілки працівників НАН України  А.І.Широков

Напишіть відгук