Про рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів в установах, організаціях та на підприємствах НАН України

12 Листопад, 2020

РОЗПОРЯДЖЕННЯ № 527 ПРЕЗИДІІ  НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ від  03. 11 2020 р.

Про рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів в установах, організаціях та на підприємствах НАН України

Враховуючи складну епідемічну ситуацію щодо захворюваності на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARSCoV-2З (далі – COVID-19), з метою запобігання її поширенню:

  1. Надати керівникам установ, організацій та підприємств НАН України (далі – установи НАН України) такі рекомендації щодо організації на період дії карантину протиепідемічних заходів в установах НАН України:

1.1. На вході до установи НАН України організовується місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками.

1.2. Доступ відвідувачів до установи НАН України обмежується.

1.3. Допуск працівників та відвідувачів до установи НАН України здійснюється після проведення безконтактної термометрії та за умови наявності засобу індивідуального захисту, що щільно покриває рот та ніс. У разі виявлення працівника (відвідувача) з підвищеною температурою тіла понад 37,2° C або із ознаками гострого респіраторного захворювання такий працівник (відвідувач) не допускається до установи НАН України, йому рекомендується звернутись за медичною допомогою.

1.4. У разі виявлення у працівника при знаходженні в установі НАН України ознак гострого респіраторного захворювання та/або підвищення температури тіла понад 37,2° C такий працівник ізолюється і має постійно 2 знаходитись в масці до вирішення питання щодо направлення його додому чи до закладу охорони здоров’я.

1.5. При появі підвищеної температури тіла понад 37,2° C або ознак гострого респіраторного захворювання вдома працівник повідомляє свого безпосереднього керівника та не виходить на роботу, невідкладно звертаючись за медичною допомогою.

1.6. Працівник, який перебував у контакті з особою, у якої лабораторно підтверджено захворювання на COVID-19, повідомляє про це свого безпосереднього керівника та не виходить на роботу, невідкладно звертаючись до сімейного лікаря для прийняття рішення щодо подальших дій. Для таких працівників, а також працівників, у членів сім’ї яких виявлено COVID-19, за можливості встановлюється дистанційний (надомний) режим роботи або за їх згодою надається відпустка.

1.7. Працівники використовують засоби індивідуального захисту (респіратор або захисну маску) під час спілкування між собою, прийому відвідувачів, пересування приміщеннями установи НАН України та проведення робочих нарад, засідань, зборів тощо.

1.8. Організовується централізований збір використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та поліетиленовими пакетами, з подальшою утилізацією.

1.9. Створюються необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило рідке, паперові рушники (або електросушарки для рук), антисептичні засоби для обробки рук тощо).

1.10. Проводиться вологе прибирання з використанням миючих та дезінфікуючих засобів, протирання робочих поверхонь, дверних ручок і сходових поручнів антисептичними засобами, провітрювання приміщень.

1.11. Обмежується проведення конференцій, семінарів, круглих столів тощо, окрім тих, що проводяться дистанційно за допомогою інформаційно- комунікаційних технологій.

1.12. З метою обмеження скупчення осіб в транспорті та на шляхах прямування на роботу (з роботи) застосовується за можливості гнучкий режим робочого часу, який, зокрема, передбачає різний час початку і закінчення роботи для різних категорій працівників, позмінну роботу працівників.

1.13. Проводиться роз’яснювальна робота з працівниками щодо запобігання поширенню COVID-19, дотримання правил респіраторної гігієни і протиепідемічних заходів.

1.14. Розробляється алгоритм дій на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаної з виявленням випадків захворювання на COVID-19 серед працівників.

1.15. Забезпечується постійний контроль за виконанням протиепідемічних заходів та дотриманням карантинних обмежень.

  1. Керівникам установ, організацій та підприємств НАН України щотижнево надавати до Науково-організаційного відділу Президії НАН України інформацію про кількість працівників, у яких виявлено захворювання на COVID-19 та яким встановлено дистанційний (надомний) режим роботи.
  2. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на Науково- організаційний відділ Президії НАН України та Управління справами НАН України.

 

Президент Національної академії

наук України академік НАН України                                                    А.Г.Загородній

В.о.головного вченого секретаря Національної

академії наук України академік НАН України                                     В.Л.Богданов

Напишіть відгук