У Комітеті з питань науки і освіти Верховної Ради України

19 Березень, 2018

Шановні друзі!

       14 березня 2018 р. відбулось засідання Комітету з питань науки і освіти Верховної Ради України. Серед питань порядку денного увагу привернули два законопроекти:

1. Проект Закону про внесення змін до розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України (щодо підвищення державної підтримки Національної академії наук України та національних галузевих академій наук) ( реєстр. № 6189 від 14.03.2017 р., н. д. О. Вілкул, Д.Колєсніков, К.Павлов, А.Гальченко).

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (щодо уточнення деяких положень) (реєстр. № 4349 від 31.03.2016 р., н. д. І.Кириленко, О.Співаковський, О.Скрипник, Т.Кремінь, В.Литвин, М.Поплавський) (друге читання).

      З першого питання Комітет, з урахуванням обговорення, рекомендував Верховній Раді України підтримати зазначений законопроект, прийнявши його за основу за результатами розгляду у першому читанні. Суть законопроекту: Доповнити розділ IV «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України пунктом 44 такого змісту: «Установити, що відповідно до Закону України «Про наукову і науково- технічну діяльність» Держава забезпечує бюджетне фінансування наукової і науково-технічної діяльності у державному бюджеті в розмірі: у 2018 році не менше 1 відсотка прогнозного річного обсягу валового внутрішнього продукту, у 2019 році не менше 1,35 відсотка прогнозного річного обсягу валового внутрішнього продукту, у 2020 році не менше 1,7 відсотка прогнозного річного обсягу валового внутрішнього продукту».

      З другого питання доповідав автор законопроекту І.Г.Кириленко. Зміна, зокрема, вноситься у ст. 36: «Держава гарантує встановлення ставок (окладів) науковим працівникам державних наукових установ (вищих навчальних закладів), виходячи з розрахунку посадового окладу молодшого наукового співробітника на рівні не нижче подвійної середньої заробітної плати у промисловості в цілому по Україні». Запропоновано слова «подвійної середньої заробітної плати у промисловості в цілому по Україні» замінити словами «одинадцяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року». Цілком логічна зміна, яку давно пропонувала Профспілка, оскільки прив’язку до середньої зарплати у промисловості було технічно неможливо реалізувати.

       Довідково: з 1 січня 2018 р. прожитковий мінімум становить 1762 грн. Комітетом були відхилені пропозиції народних депутатів: В.М.Пинзеника (БПП), В.Є.Єленського (Народний фронт), Ю.Р.Шухевича (Радикальна партія), які фактично торпедували внесення позитивної зміни до ст.36 базового Закону. Тепер головне, щоб рішення Комітету з цих двох питань були підтримані у сесійній залі парламенту. У засіданні Комітету брав участь і виступав голова Профспілки А.І. Широков.

Дані по скороченню штатної чисельності в установах НАН України

Дані про склад наукових працівників НАН України у 2018 р.

Напишіть відгук