Лист ЦК профспілки працівників НАН України до віце-прем’єр-міністра України П.В.Розенка

26 Січень, 2017
Від 24.01.2017 р.No 01-01/5
Віце-прем’єр-міністру   України
Керівнику міжвідомчої робочої групи
з питань забезпечення реалізаці
рішень, спрямованих на підвищення
рівня оплати праці та дотримання
 норм законодавства в частині
мінімальної заробітної плати
П.В.Розенку
Шановний Павле Валерійовичу!
      Профспілка працівників Національної академії наук України звертається до Вас з приводу надзвичайно гострого соціального питання,  з яким НАН України стикається вже другий рік поспіль.
       Проблема виникла ще за очолюваного А.П.Яценюком уряду під час затвердження Державного бюджету на 2016 р. У той час, коли видаткова частина Держбюджету в цілому збільшувалась порівняно з 2015 р. на 14,2%, фінансування НАН України по загальному фонду було зменшено на 12,2%!
       За таких умов необхідний фонд оплати праці наукових установ Академії у режимі повної зайнятості було забезпечено лише на 75%, що у часовому вимірі означало 3 місяці без заробітної плати. Наслідком цього стали: вимушені відпустки без збереження заробітної плати, режим неповного робочого тижня, переведення працівників на 0,5, а то і 0,25 посадового окладу та ін.
       Про катастрофічний стан з оплатою праці у провідній науковій організації України свідчать і статистичні дані. Середньомісячна зарплата у 2016 р. за всіма видами економічної діяльності за попередніми даними становитиме понад 5400 грн., а у НАН України – лише 4340 грн.! Такої дискримінації наукової сфери щодо оплати праці не було ніколи.
       Президія НАН України і ЦК профспілки докладали всіх зусиль для того, щоб перебороти цю ганебну тенденцію і не допустити її повторення у Державному бюджеті 2017 р. У цьому відношенні була повна підтримка Академії з боку Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, розуміння гуманітарного блоку Кабінету Міністрів України.
       Невеликі позитивні зрушення відбулися. Бюджетне фінансування НАН України у поточному році збільшилось, що дасть можливість трохи покращити ситуацію з оплатою праці. Проте, на жаль, забезпечити режим повної зайнятості та виплату заробітної плати, виходячи з нових розмірів мінімальної зарплати і ставки І тарифного розряду ЄТС ( 3200 і 1600 грн.), Академія не зможе. І це беручи до уваги той факт, що за 2016 р. чисельність працівників НАН України скоротилась на 5100 чол.
       Дефіцит фонду оплати праці у часовому вимірі залишається: якщо у 2016 р. це було 3 місяці, то у цьому році від 1,5  до 2 місяців.
      Немає потреби зайвий раз нагадувати, що така ситуація викликає велику соціальну напругу і генерує протестні настрої з вимогами до профспілки ініціювати масштабні публічні акції.
       Шановний Павле Валерійовичу! Просимо Вас особисто поінформувати прем’єр-міністра України В.П.Гройсмана про порушену проблему і необхідність її невідкладного розв’язання. Не можна допустити руйнації науково-технічного потенціалу нашої держави та втрати інтелекту нації. Необхідно схаменутися, доки ще не пізно!
       З повагою
Голова Профспілки
працівників НАН України                                                                                    А. І. Широков

Напишіть відгук