Заклик до працівників НАН України взяти участь у Всеукраїнській акції профспілок 8 грудня 2016 року

2 Грудень, 2016

№ 01-05/108 від 01.12.2016 р.                                            Директорам наукових установ
і організацій НАН України

Головам первинних профспілкових
організацій

Членам профспілки

Шановні колеги!

       У завершальну стадію вступає процес прийняття Державного бюджету України на 2017 рік. У проекті відповідного закону, поданому Кабінетом Міністрів на перше читання, обсяг фінансування НАН України за рахунок загального фонду держбюджету було визначено у сумі 2270 млн. грн. До другого читання (на 03.11.2016 р.), завдяки зусиллям Академії і Профспілки, фінансування НАН України збільшено на 366,8 млн. грн. – до 2637 млн. грн.

       Проте, цей обсяг фінансування Академії фактично не враховує проанонсоване підвищення у два рази – до 3200 грн. мінімальної заробітної плати та на 20% ставки першого тарифного розряду ЄТС.

       Розрахунки, проведені НАН України, свідчать, що у такому разі для уникнення ганебної практики неповної зайнятості, як це відбувається у більшості академічних установ у поточному році, фінансування Академії необхідно збільшити на 680,9 млн. грн., з яких 494,7 млн. грн. – видатки на оплату праці з нарахуваннями. Таким чином, видатки НАН України по загальному фонду у 2017 р. мають становити 3318 млн. грн.
Таке обґрунтування знайшло свою підтримку як Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, так і у рекомендаціях парламентських слухань 16 листопада 2016 р.

       Шановні колеги! Наша боротьба за належне фінансування НАН України, захист законних соціально-економічних прав та інтересів її працівників є складовою частиною більш широкого процесу вимог всіх профспілок і профоб’єднань щодо: повної і продуктивної зайнятості працездатного населення, забезпечення гідного життя працюючих та членів їх сімей, соціального захисту пенсіонерів і ветеранів, встановлення економічно обґрунтованого рівня тарифів на житлово-комунальні послуги, забезпечення прозорості і контролю за ціноутворенням.

       Після проведення консультацій у рамках Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні ухвалено рішення про організацію 8 грудня 2016 р. Всеукраїнської акції профспілок з метою доведення до парламенту і уряду зазначених вимог та вжиття останніми відповідних заходів.

       Профспілка працівників НАН України активно включається у проведення цієї акції. Збір її учасників з 8.30 до 9.00 на Майдані Незалежності, звідки колони рушать до Верховної Ради України, де відбудеться мітинг. Оскільки в акції будуть брати участь багато профспілок, то важливо акцентувати увагу на належному оформленні колони академічної профспілки – атрибутика, лозунги, плакати.

Для переговорів з керівництвом парламенту, які відбудуться напередодні – 7 грудня і під час акції, сформована делегація профоб’єднань, куди входить і голова профспілки працівників НАН України. Поділяючи і підтримуючи вимоги, які носять загальний характер, ми особливий акцент повинні зробити на вирішенні проблем, що стосуються безпосередньо НАН України та працівників її установ і організацій.
Наша головна вимога:

Підтримати обґрунтовану пропозицію НАН України, Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти щодо фінансування науки у Державному бюджеті України 2017 р., зокрема встановивши видатки для НАН України по загальному фонду у обсязі 3318,081 млн. грн.

       Шановні колеги! Закликаємо до активної участі у Всеукраїнській акції профспілок, оскільки вона стосується всіх і кожного, а для нас це ще і можливість нормальної роботи для наукових установ та членів профспілки у наступному році.

Голова Профспілки
працівників НАН України                                                           А. І. Широков

Напишіть відгук