Лист Голові Верховної Ради України щодо Державного бюджету України на 2017 рік

17 Листопад, 2016
Вих. No 01-01/94 від 10.11.2016
Голові Верховної Ради України
А.В. Парубію
Копія: Комітету Верховної Ради
України з питань бюджету
Про Державний бюджет України на 2017 рік
Шановний Андрію Володимировичу!
         Профспілка працівників НАН України звертається до Вас з приводу вкрай загрозливої ситуації, яка може очікувати Академію у Державному бюджеті наступного року, зокрема в такому соціально резонансному питанні, як оплата праці.
        Проблема виникла ще у поточному році, оскільки фінансування академічної науки, у тому числі і НАН України, зазнало драматичного скорочення на фоні збільшення видатків Державного бюджету – 2016 р. вцілому на 14,2%.
      Це викликало значне скорочення. Так, лише за 10 місяців п.р. НАН України втратила майже 5000 працівників. Крім того, наукові установи змушені були запроваджувати неповну зайнятість ( 0,25 або 0,5 посадового окладу, вимушені відпустки без збереження заробітної плати, неповний робочий тиждень). Про це ми говорили і під час Вашої зустрічі з делегацією профспілки 19 квітня 2016 р. в день проведення акції протесту.
      Нічого доброго не віщує і проект Державного бюджету України на 2017 рік. НАН України по загальному фонду передбачено ( на друге читання) 2 млрд. 637 млн. грн. В той час, коли фонд заробітної плати (з нарахуваннями), зважаючи на озвучену Прем’єр-міністром України і Президентом України ініціативу підвищення з 1 січня 2017 р. мінімальної заробітної плати до 3200 грн., а ставки І тарифного розряду за ЄТС до 1600 грн., повинен становити 2 млрд. 755 млн. грн.
      Зважаючи на викладене, НАН України вважає за необхідне збільшення своїх видатків по загальному фонду на 680,9 млн. грн. (разом з Лікарнею для вчених), у т.ч. до цієї суми входить 494,7 млн. грн. на необхідний фонд оплати праці. Академія вже направила Комітету з питань бюджету відповідне обґрунтування.
      Ігнорування законних пропозицій Академії і вимог профспілки та продовження нинішньої ганебної практики в наступному році, безумовно, викличе величезне соціальне збурення і дискредитацію влади. Адже науковці просто не отримають задекларованого збільшення заробітної плати.
      Шановний Андрію Володимировичу! Ваше розуміння ролі і значення науки для кардинальної перебудови вітчизняної економіки на новітній технологічні й основі, зміцнення обороноздатності України дає нам підстави сподіватись на Вашу особисту підтримку НАН України у ході бюджетного процесу.
      Закликаємо проявити державницьку мудрість і далекоглядність у збереженні науково-технічного та інтелектуального потенціалу нації.
      З повагою
Голова Профспілки працівників НАН України                       А. І. Широков

Напишіть відгук