Засідання Спільного представницького органу (СПО) репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні

3 Квітень, 2015

31 березня 2015 р. відбулось чергове засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

Порядок денний включав наступні питання:
1. Про зміни у складі Мандатної комісії СПО об’єднань профспілок.
2. Про зміни у складі Секретаріату СПО об’єднань профспілок.
3. Про тактику дій СПО об’єднань профспілок щодо забезпечення виконання положень Генеральної угоди на 2010-2012 роки та законодавства про працю.
4. Про законодавчі пропозиції СПО об’єднань профспілок щодо запровадження мінімальних гарантій в оплаті праці за галузевою ознакою в не бюджетній сфері.
5. Про позицію СПО об’єднань профспілок на переговорах з визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2016 рік.
6. Про делегування представників СПО об’єднань профспілок до складу урядових комітетів та утворення профспілкових підкомітетів.
7. Про делегування представників СПО об’єднань профспілок до складу тристоронньої делегації України для участі у 104-ій сесії Міжнародної конференції праці.
8. Інформація про підсумки роботи СПО об’єднань профспілок у 2014 році.
9. Про затвердження Плану основних заходів СПО об’єднань профспілок на 2015 рік.
10. Про виконання кошторису СПО об’єднань профспілок за 2014 рік та затвердження кошторису на забезпечення його діяльності на 2015 рік.
Вів засідання Голова СПО, Голова ФПУ Григорій Осовий.
Перед учасниками засідання виступили представники НКРЕКП та Мінпаливенерго України з інформацією щодо економічної обґрунтованості та об’єктивності прийнятих з 1 квітня 2015 року цін (тарифів) на природний газ, електроенергію та послуги теплопостачання, які надаються населенню.
В інформації Сергія Кондрюка (першого заступника Голови СПО), у виступах членів наради зазначалося, що Спільний представницький орган об’єднань профспілок висловлює обурення у зв’язку із соціально-економічною кризою, а запровадження низки соціальних і трудових обмежень підвищує й без того високу напругу в суспільстві. Результати соціально-економічного розвитку України у 2014 році та його стан у перші три місяці 2015 року засвідчили, що економічні реформи у країні так і не відбулися.
У рамках соціального діалогу Міністерством фінансів України надіслано до СПО об’єднань профспілок проект Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік. На жаль у цьому стратегічному документі фактично відсутні реальні орієнтири розвитку соціальної політики, закладено продовження масштабних реформ (зокрема, в сфері освіти, охорони здоров’я, державного фінансового контролю та бюджетних відносин, житлово-комунального господарства, енергетики, системи соціального захисту тощо), однак не прослідковується дієвих заходів на реалізацію визначеної Стратегією сталого розвитку «Україна-2020» мети щодо «впровадження в Україні європейських стандартів життя».
В інформації та виступах підкреслювалось, що СПО об’єднань профспілок зазначає, що Кабінет Міністрів України та інші центральні органи виконавчої влади при підготовці законопроектів, а зокрема проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2015 рік» і супроводжуючих його «реформаторських» законодавчих пропозицій порушили принципи соціального діалогу, передбачені статтею 3 Закону України «Про соціальний діалог в Україні», п. 6.3 Генеральної угоди на 2010-2012 роки.
На засіданні СПО ухвалено рішення рекомендувати профоб’єднанням на своїх виборних органах визначитись щодо можливості і доцільності вступу у колективний трудовий спір (конфлікт) на національному рівні.

 

Напишіть відгук