Про зміни у пенсійному забезпеченні

23 Березень, 2015

Верховна Рада України 2березня 2015 року ухвалила Закон України №213-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», який набирає чинності з 1 квітня 2015 року.
У зв’язку з прийняттям цього Закону до ЦК профспілки надходять численні запитання щодо його положень, які передбачають суттєві зміни в пенсійному забезпеченні «наукових» працюючих пенсіонерів. Даємо відповіді на найбільш актуальні запитання стосовно застосування положень цього Закону:

Запитання:
Чи буде отримувати «наукову» пенсію працюючий пенсіонер, який обіймає посаду, що дає право на призначення «наукової» пенсії ?
Відповідь:
Ні, такий пенсіонер отримувати «наукову» пенсію не буде. Виключення зроблено для інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій , осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України « Про статус ветеранів праці, гарантії…»

Запитання:
Чи поширюється дія цього Закону на «наукових» пенсіонерів які працюють за контрактом на науковій посаді, який був укладений до 01.11.2011 року?
Відповідь:
Так, порядок виплати пенсії працюючим «науковим» пенсіонерам, згідно цього Закону, поширюється на пенсіонерів незалежно від часу призначення пенсії та форми трудового договору.

Запитання:
Чи буде отримувати «наукову» пенсію працюючий «науковий» пенсіонер, якщо він обіймає посаду, яка не дає йому право на таку пенсію?
Відповідь:
Так, такий пенсіонер буде отримувати «наукову» пенсію, але у розмірі 85% від призначеної та не менше 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (в даний час 1423,50грн.).

Запитання:
Яку пенсію і в якому розмірі буде отримувати «науковий» пенсіонер, який працює на науковій посаді?
Відповідь:

Такий пенсіонер, на період роботи на наукових посадах (посадах, які дають право на призначення «наукової» пенсії), буде отримувати пенсію в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Тимчасово, з 1 квітня 2015 року по 31 грудня 2015 року, така пенсія виплачується в розмірі 85% від призначеної, але не менше 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність ( на даний час 1423,50грн.).

Запитання:
Чи треба звертатися до пенсійних органів щодо статусу пенсіонера?
Відповідь:
Статус пенсіонера – працюючий чи непрацюючий і, відповідно, розмір пенсії до виплати органи Пенсійного фонду України визначать за матеріалами пенсійних справ та даними системи персоніфікованого обліку.
Надавати органам Пенсійного фонду окремо документи необхідно лише тим пенсіонерам, хто своєчасно не виконав передбачене законом зобов’язання протягом 10 днів поінформувати органи Фонду про працевлаштування або звільнення з роботи.

Запитання:
Чи оподатковуються пенсії ?
Відповідь:
Так. Базою оподаткування у 2015 році є суми пенсій у частині, що перевищує 3654,00 грн. на місяць. Пенсія у частині, що перевищує 3654,00 грн. на місяць, підлягає оподаткуванню за ставкою 15 відсотків. Ставка військового збору – 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування. Це стосується всіх пенсіонерів незалежно від того працюють вони чи ні.

Запитання:
Чи буде поновлена виплата «наукової» пенсії у разі звільнення «наукового» пенсіонера з роботи?
Відповідь:
Так. Після звільнення з роботи виплата пенсії, яка призначена відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», поновлюється у розмірі, який був визначений під час призначення або останнього перерахунку пенсії.

Запитання:
Як перераховується «наукова» пенсія у 2015 році?
Відповідь:
Відповідно до ст. 24 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (далі – Закон), пенсіонерам, які після призначення пенсії працювали за строковим трудовим договором (контрактом) на посадах наукових працівників і набули не менш як 24 місяці страхового стажу, проводиться перерахунок пенсії з урахуванням стажу наукової роботи після призначення пенсії. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати наукового працівника, з якої обчислена пенсія, або із заробітної плати, визначеної в порядку, передбаченому частинами третьою – сьомою цієї статті, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.
Відповідно до частини третьої статті 24 Закону (зі змінами, внесеними з 1 січня 2015 року), пенсії науковим працівникам обчислюються в розмірі 60 відсотків від сум заробітної плати наукового працівника, яка визначається відповідно до статті 23 Закону та частини другої статті 40 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та на яку відповідно до законодавства нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування. Частинами 5 – 7 Закону передбачено, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата наукового працівника за основним місцем роботи за весь період страхового стажу на посадах наукового працівника, починаючи з 1 липня 2000 року. За вибором пенсіонера з періоду, за який враховується заробітна плата для обчислення пенсії, виключається період до 60 календарних місяців підряд за умови, що зазначений період становить не більш як 10 відсотків тривалості наукового стажу. У всіх випадках період, за який враховується заробітна плата, з урахуванням виключення, передбаченого Законом, не може бути меншим ніж 60 календарних місяців.

Запитання:
Які зміни передбачаються у пенсійному законодавстві?
Відповідь:
Кабінет Міністрів України повинен підготувати та подати до 1 травня 2015 року на розгляд Верховної Ради України проект закону щодо призначення всіх пенсій (крім наукових) на загальних підставах.

 

Зав. від. соціально-економічного
захисту та трудових відносин
ЦК профспілки Є.І.Меркулов

КИЇВСЬКИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ КОМІТЕТ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ НАН УКРАЇНИ

Відділ соціального та правового захисту
Головам київських первинних профспілкових організацій НАН України
Про зміни у пенсійному законодавстві

У зв’язку з прийняттям Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», від 2 березня 2015 року № 213-VIII, який набирає чинності з 1 квітня 2015 року та внесеними змінами до ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» виникає наступне:
1.Науковому пенсіонеру, який працює на посаді перебування на якій дає право на наукову пенсію (наукова посада) з 1 квітня 2015р. пенсія виплачуватиметься в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (пенсія за віком). Після звільнення з роботи або переведення на ненаукову посаду виплата пенсії відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» поновлюватиметься.
2 Працюючому пенсіонеру (незалежно від статусу пенсії), у якого розмір пенсії перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (мінімальна пенсія) 1423 грн.50 коп,- пенсія виплачується у розмірі 85 відсотків призначеного розміру.
3.Відповідно до зазначеного Закону № 213-VII порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам застосовується незалежно від дати призначення пенсії ;
Зазначене в пунктах 1-3 не стосується інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
4.Відповідно до пп. 164.2.19 п. 164.2. ст.164 Податкового кодексу України пенсія оподатковується (незалежно від зайнятості пенсіонера та статусу пенсії), якщо вона перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (1218•3=3654грн.) у частині перевищення (15% податок з доходів фіз. осіб +1,5% військовий збір=16,5%.
Завідувач відділу Ю.Л. Фещенко
За довідками та консультаціями 239-67-78
Ю.Л. Фещенко

Напишіть відгук